HABERLER

16 Temmuz 2025 10:26 | Son Güncelleme: 20 Temmuz 2025 09:06

Kuraklığa Rağmen Polatlı’da Verimde Yüzde 30 Artış Bekleniyor

Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı tarım işletmesinde buğday ve arpa hasadı devam ediyor. Yaklaşık 211 bin dekarlık arazide yürütülen çalışmalarda bu yıl verimde geçen yıla göre yüzde 30 artış bekleniyor.

Ankara Polatlı'da bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesindeki işletmede buğday ve arpa hasadı devam ediyor. Bölge, Anadolu'nun önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olup, bu yıl üretimde yüzde 30'luk bir artış bekleniyor. Yaklaşık 211 bin dekarlık araziye sahip işletmede, toplam 25 bin 569 dekarda Tosunbey, 18 bin 651 dekarda Bezostaja, bin 983 dekarda Selami Bey, 210 dekarda Karakalpak, 4 bin 25 dekarda Reis ve 21 bin 401 dekarda Kızıltan-91 makarnalık buğday çeşitleri ekildi. Ayrıca, 9 bin 757 dekarda Tarm-92 arpa çeşidi yer alıyor.

Haziran ayı sonunda başlayan hasat süreci, 70 işçi, 24 biçerdöver ve 6 tır ile yürütülüyor. Ürünler, biçerdöverlerle doğrudan tırlara yüklenerek depolara taşınıyor.

85 BİN DÖNÜM ARAZİDEN 20 BİN TON ÜRÜN HEDEFİ

Polatlı Tarım İşletmesi Bitkisel Üretim Şefi Sinan Güre, 85 bin dönümde hububat, 15 bin dekarda ise yem bitkileri ekildiğini belirtti. Güre, 85 bin dönüm araziden 20 bin ton ürün beklentisi olduğunu ve bunun 15 bin tonunun tohumluk olarak üretildiğini ifade etti. İşletmede 6 çeşit buğday, 1 çeşit arpa ve 1 çeşit Macar fiği tohumu üretilerek Türk çiftçisine sunuluyor. Kurak bir sezona rağmen, arpada ortalama 320 kilogram, buğdayda ise 250 kilogram verim hedefleniyor. Tohumculuk üretimi için planlamaların iki yıl önceden yapıldığı ve çiftçi taleplerine göre çeşit seçimi yapıldığı vurgulandı. Özellikle kurak yıllarda daha iyi verim veren Selami Bey buğday çeşidinden oldukça memnun kalındığı belirtildi.

KALİTELİ TOHUM ÜRETİMİ VE TEKNOLOJİK ALTYAPI

Güre, sertifikalı tohum üretiminde çeşit karışıklığını önlemek amacıyla aynı parsellere aynı çeşitlerin ekildiğini ve son teknoloji Sortex sistemleri, nem/ısı ölçerleri olan silolar kullanıldığını aktardı. Personelin yetkin ve bilinçli olduğunun altını çizerek, ürünlerin karıştırılmadan paketlenip bayiler aracılığıyla çiftçilere ulaştırıldığını dile getirdi. Hasatta kullanılan biçerdöverlerin tamamının 2020 model ve üzeri olduğu, bunun ürün kaybını önlemek için standart bir uygulama olduğu belirtildi.

GELECEK SEZON İÇİN UMUT VE ÇİFTÇİLERE UYARI

Hasat edilen ürünler, harman yerlerinde ve 3 milyar tonluk silolarda depolanıyor. Uzun vadeli depolamaların ürün kaybını önlemek amacıyla yapılmadığı ifade edildi. Ürünlerin çoğunun TAGEM Araştırma Enstitüleri'nden alındığı belirtildi. Gelecek sezonun daha verimli geçmesi umut ediliyor. Sinan Güre, don olaylarına karşı bitki gelişim döneminde doğru zamanda gübreleme ve ilaçlama yaparak verim artışı sağlandığını vurguladı ve çiftçilere tarım sigortalarını ihmal etmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

İşletmede her yıl yaklaşık 20 bin ton mahsul ve 15 bin ton tohum üretimi gerçekleştirilerek, Türkiye'nin üretim zincirine katkı sağlanıyor.