Kışlık soğanın ilk hasadı Evren’de başladı
Üreticiler: “Türkiye’nin soğan ihtiyacının yüzde 80’ini biz karşılıyoruz”
Ankara’nın Evren ilçesinde kışlık soğanın ilk hasadı başladı. Türkiye’nin farklı illerinden gelen mevsimlik tarım işçileri, sabahın erken saatlerinde tarlalara inerek traktörlerle sökülen soğanları çuvallara doldurdu. Dron ile görüntülenen ilk hasat, bölge çiftçisinin tarımsal üretimdeki yoğun emeğini gözler önüne serdi.
Evren soğanı iç piyasaya yön veriyor
Bölgenin önemli gelir kaynaklarından biri olan kışlık soğan, Türkiye’nin farklı şehirlerine sevk edilerek iç piyasada ciddi bir ihtiyacı karşılıyor. Çiftçiler bu yılki verimden memnun olduklarını belirtirken, artan maliyetler ve kuraklığın üretimde önemli risk oluşturduğuna dikkat çekti.
Çiftçilerden maliyet ve pazar uyarısı
Diyarbakır’dan Evren’e gelen mevsimlik çiftçi İbrahim Eral, “Soğanı tarladan 4 liraya satıyoruz ama maliyeti 8 lira. Çadırda 6-7 ay kalıyoruz. Bu yükün altından kalkamıyoruz” dedi.
Hataylı işçi Ömer Eleş ise ailece çalıştıklarını, hatta 5 yaşındaki çocukların dahi tarlada bulunduğunu belirterek, “Tarım 3-4 tüccarın eline düşmüş. Marketlerin insafına bırakılmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Biz ekmezsek bu soğan 50 lira olur”
Üç yıldır soğan üreten çiftçi Halil Arıduru, “Türkiye’nin soğan ihtiyacının yüzde 80’ini biz karşılıyoruz. Tarım işçileri perişan. Sabah 6’da başlıyoruz, gece yarısına kadar çalışıyoruz. 6 aydır ev yüzü görmüyoruz” sözleriyle emeklerinin karşılığını almak istediklerini dile getirdi.
Haber Kaynağı: İHA – Muhabirler: Oğuzhan Halil Özbek, Ahmet Mert Fırat, Fırat Demir, Ali Rıza Yıldırım
E-posta: opoyrazoglu@gazeteankara.com.tr
WhatsApp Haber Hattı: +90 531 512 62 32

YORUM YAP